CZY MOŻESZ UŻYĆ UTYLIZACJI ŚMIECI ZE SZAMBA?

Utylizacja śmieci to urządzenie zamontowane na rurze odpływowej zlewu kuchennego w celu rozdrabniania żywności, aby mogła przejść przez hydraulikę. Wielu właścicieli domów uważa to urządzenie za wygodne do sprzątania resztek jedzenia, ale co zrobić, jeśli w domu znajduje się szambo? Czy nadal możesz korzystać z wywozu śmieci? Krótka odpowiedź brzmi: tak, ale mądrzej jest ich unikać. Oto dlaczego najlepiej nie używać pojemnika na śmieci, gdy masz szambo.

WPŁYW NA EFEKTYWNOŚĆ I WYDATKI

Szamba betonowe oddzielają substancje unoszące się na wodzie (oleje i smary) oraz ciała stałe ze ścieków znajdujących się w Twoim domu. Pływające cząstki unoszą się do góry, podczas gdy ciała stałe opadają na dno. W zdrowych zbiornikach bakterie mają wystarczająco dużo czasu, aby rozłożyć materię organiczną i utrzymać poziom ciał stałych.

Kiedy używasz pojemnika na śmieci ze szamba, cząsteczki jedzenia są dodawane do warstwy ciał stałych, które osadzają się na dnie szamba. Te dodatkowe ciała stałe mogą przytłoczyć twój zbiornik i prowadzić do poważnych problemów. Poziom ciał stałych wzrasta, pojemność zbiornika maleje, a zdolność bakterii do oczyszczania ścieków maleje.

Regularne korzystanie z wywozu śmieci może również powodować większe wydatki dla właścicieli domów. Kiedy naturalne bakterie nie są w stanie wystarczająco szybko rozłożyć materiałów, szambo będzie musiało być częściej sprawdzane i pompowane mniej więcej dwa razy częściej. Korzyści z utylizacji śmieci wydają się niewielkie w porównaniu z kosztami dodatkowych wypompowań, których można by uniknąć w innym przypadku.

NADAL CHCESZ KORZYSTAĆ Z UTYLIZACJI ŚMIECI? POSTĘPUJ ZGODNIE Z TYMI WSKAZÓWKAMI:

Zalecamy unikanie korzystania z urządzenia do usuwania śmieci w jak największym stopniu, ale jeśli nie jesteś gotowy na rezygnację z tego urządzenia, oto kilka zaleceń i zakazów do rozważenia:

Tak

  • Do mielenia jedzenia używaj zimnej wody. Zimna woda spowoduje zestalenie tłuszczu lub oleju, dzięki czemu będzie można je posiekać.
  • Płyn do naczyń wsyp do pojemnika po umyciu naczyń, polej zimną wodą przez około minutę.
  • Regularnie przeprowadzaj utylizację, aby zapobiec rdzy i korozji.

Nie

  • Nie wyrzucaj do śmietnika niczego, co nie jest biodegradowalną żywnością. 
  • Nie używaj gorącej wody podczas mielenia odpadów spożywczych. Spowoduje to upłynnienie olejów i zatykanie.
  • Nie wyłączaj silnika ani wody, dopóki mielenie nie zostanie zakończone. Pozwól wodzie płynąć przez co najmniej 15 sekund po zakończeniu mielenia.
  • Nie mielić materiałów włóknistych, takich jak łuski kukurydzy, łodygi selera, skórki cebuli lub karczochy. Włókna z nich mogą się splątać i zablokować silnik twojej utylizacji.
  • Nie wlewaj oleju, tłuszczu ani smaru do pojemnika na odpady.
  • Nie umieszczaj w swojej dyspozycji żywności rozszerzalnej, takiej jak ryż lub makaron. Po dodaniu do wody w kanalizacji rozszerzą się i mogą powodować zacięcia lub zatykanie.