Świadome Jedzenie – Dlaczego Jest Ważne?
Wszyscy jesteśmy zajęci! Dieta lekkostrawna jest obecnie na najwyższym poziomie. Wielozadaniowość podczas jedzenia stała się powszechną praktyką w ciągu ostatniej dekady. Oglądanie telewizji, wykonywanie prac domowych, przeglądanie mediów społecznościowych lub praca przy biurku to bardzo powszechne sposoby spędzania czasu podczas jedzenia posiłku. Może to mieć pewne negatywne konsekwencje, w tym mniejszą satysfakcję z posiłków, niewielką lub żadną świadomość tego, co jesz iw rezultacie skłonność do przejadania się.
Uważność to termin, który słyszeliśmy dość często w ciągu ostatnich kilku lat i można go bezpośrednio przełożyć na jedzenie posiłku. Uważne jedzenie wykorzystuje akt „uważności” lub bycia obecnym podczas jedzenia. Polega na wykorzystaniu wszystkich zmysłów, aby zrozumieć reakcje każdego z nich na jedzenie, które jesz.
Istnieje kilka korzyści związanych z uważnym jedzeniem:
1. Zrozumienie, kiedy przestać jeść
Dieta bez rozpraszaczy pozwala nam w pełni skupić się na jedzeniu, zwolnić i cieszyć się każdym kęsem. Kiedy to zrobimy, możemy zacząć identyfikować nasze sygnały głodu i sytości. Nasz żołądek może potrzebować 15 minut, aby zarejestrować, że jesteśmy najedzeni, więc spowolnienie i uważne jedzenie może dać organizmowi czas na poinformowanie Cię, że masz dość.
2. Utrata masy ciała
Prowadzi to bezpośrednio do określenia, kiedy jesteśmy najedzeni. Jeśli rozumiemy nasze ciała i słuchamy wskazówek podczas uważnego jedzenia, znacznie bardziej prawdopodobne jest, że przestaniemy jeść, gdy myślimy, że zbliżamy się do sytości. Eliminuje to pokusę sięgania po drugą lub trzecią porcję podczas posiłków.
3. Lepsze trawienie
Zatrzymanie się i cieszenie się posiłkiem oznacza, że nie biegamy jak szaleni i nie wpychamy sobie kęsów jedzenia do gardła. Kiedy zwalniamy i poświęcamy czas na delektowanie się posiłkiem, nasz poziom stresu może się zmniejszyć. Ma to pozytywny wpływ na nasze trawienie, szczególnie w stanach takich jak zespół jelita drażliwego.
4. Redukcja stresu
Uważne praktyki wykazały zmniejszenie hormonu stresu, kortyzolu. Zwolnienie i bycie obecnym podczas jedzenia może zrobić dokładnie to samo. Ćwicząc to regularnie, nie tylko będziesz bardziej cieszyć się jedzeniem, ale twoje ciało będzie miało możliwość wejścia w stan relaksu podczas całego procesu.
5. Zwiększona satysfakcja z jedzenia
Zamiast stać przy lodówce i wpychać jedzenie do ust, dieta 1600 kcal zachęca nas do siedzenia i zwracania uwagi na smaki, zapachy, tekstury, kolory naszego jedzenia i do jedzenia powoli. Może to skutkować bardzo satysfakcjonującym doświadczeniem i uznaniem dla zdrowej i świeżej żywności, którą siadamy do jedzenia.
Potrzeba czasu, aby nauczyć się i zrozumieć korzyści płynące z uważnego jedzenia.
Następnym razem, gdy będziesz jadł posiłek, wykonaj poniższe czynności:
- Usuń wszelkie rozpraszacze (np. iPhone, media społecznościowe, telewizja).
- Usiądź w cichym i relaksującym miejscu
- Poświęć co najmniej 20 minut na zjedzenie posiłku
- Zacznij od małej porcji, zawsze możesz dodać więcej po 20 minutach
- Żuj powoli i doceniaj jedzenie
- Sprawdź zmysłami – kolorem, zapachem, konsystencją, smakiem, temperaturą
- Sprawdź swój głód i spróbuj określić, kiedy twoje ciało ma już dość
Przyzwyczajenie się do uważnego jedzenia i korzyści, które z niego wynikają, może zająć trochę czasu. Bądź cierpliwy i staraj się włączyć uważne jedzenie do co najmniej jednego posiłku dziennie, kiedy zaczynasz. Gdy staniesz się bardziej zaznajomiony, możesz to zwiększyć. Z biegiem czasu zauważysz korzyści płynące z uważnego jedzenia i korzyści dla ogólnego samopoczucia.