Dlaczego przetworzona żywność może być częścią zdrowej diety
Czyste odżywianie wywołało wiele obaw związanych z przetworzoną żywnością, ale przy obecnej pandemii może to być to, czego potrzebujesz przez jakiś czas. Nie bój się! Dowiedz się, dlaczego przetworzona żywność może być częścią zdrowej diety.
Ponieważ wielu z was utknęło w domu, izolując się społecznie, być może jedząc znacznie więcej puszek, pudełek i mrożonek niż normalnie, lub przynajmniej przygotowując się do tego, pomyślałem, że to dobry moment, aby napisać post o przetworzonej żywności. Nie tylko cię nie zabiją, ale przetworzona żywność może być częścią zdrowej diety! A jeśli sprawy nadal układają się tak, jak to wygląda, może to być coś, co zapewnia odpowiednie odżywianie. Dieta jest ważna, ale do czasu.
Jak zdemonizowano przetworzoną żywność?
Podczas gdy nacisk na nieprzetworzoną żywność od dawna jest częścią konwencjonalnego dyskursu na temat żywienia, dopiero w książce Michaela Pollana Dylemat wszystkożercy, czyste odżywianie się naprawdę zaczęło. Jego zalecenie: „Jedz jedzenie. Głównie rośliny. Nie za dużo.” rezonował z ludźmi, w tym ze mną. Ale to, co zaczęło się jako stosunkowo rozsądna rada, najwyraźniej z dnia na dzień przekształciło się w bestię, którą jest czyste jedzenie. Wydawało się, że co kilka miesięcy do listy rzeczy, których należy unikać, dodawana była nowa żywność — niewymawialne składniki, dodane cukry, rafinowane zboża, gluten, wszystkie zboża i tak dalej. Nawet dzisiaj nie ma jasnej, zgodnej definicji, czym jest czyste odżywianie, a każdy guru czystego odżywiania ma swoją własną listę produktów i składników, których należy unikać.
Mniej więcej w tym samym czasie rozwijało się zdrowe odżywianie, kwitły blogi o jedzeniu i zdrowiu, i nie sądzę, żeby to był przypadek. Strony internetowe takie jak Food Babe i Dr. Mercola oferowały internetowe źródło niezbyt dokładnych (czytaj: totalne BS) informacji o jedzeniu i odżywianiu dla każdego, kto był zainteresowany. Institute of Integrative Nutrition przeniósł swój program do sieci, wydając tysiące certyfikatów coachingu zdrowotnego dla osób, które tak naprawdę nie miały wykształcenia w zakresie chemii żywności, ludzkiego metabolizmu i fizjologii, aby móc obalać i kontekstualizować czyste odżywianie (i inne diety ) roszczenia. I oczywiście zyskaliśmy popularność na Instagramie, co w naturalny sposób pasuje do czystego jedzenia, ponieważ jasne, świeże i kolorowe jedzenie jest dość instagramowe.
Jednym z powodów, dla których zapanowała demonizacja przetworzonej żywności, jest to, że w czystym odżywianiu tkwi ziarno prawdy, które polega na tym, że wzorzec żywieniowy, który kładzie nacisk na świeżą, pełnowartościową żywność, jest promujący zdrowie. Ale tylko dlatego, że świeża, pełnowartościowa żywność jest zwykle bogatsza w składniki odżywcze, nie oznacza to, że przetworzona żywność jest dla ciebie szkodliwa. Żywność i odżywianie są o wiele bardziej zniuansowane niż dobre i złe, i można rozpoznać, że niektóre pokarmy są bardziej zasobne w składniki odżywcze bez demonizowania innych. Dieta w osteoporozie może pomóc Ci w naprawie kości.
Jako ludzie mamy skłonność do rzeczy oznaczonych lub postrzeganych jako bardziej naturalne, niezależnie od tego, czy faktycznie jest to bardziej naturalne. Dlatego ci sami ludzie, którzy narzekają na żywność wytwarzaną w laboratoriach i fabrykach, sprzedają suplementy i proszki białkowe… wyprodukowane w laboratoriach i fabrykach. Pisarz i profesor Alan Levinovitz napisał kilka naprawdę interesujących artykułów na temat skłonności do naturalnej żywności i wkrótce wydaje książkę, którą zamówiłem w przedsprzedaży ( i ty też powinieneś! ). Zasadniczo, czyste odżywianie i sianie strachu nad przetworzoną żywnością wpisuje się w wrodzoną ludzką skłonność, co jest jednym z powodów, dla których tak trudno jest temu zakwestionować.
Spektrum żywności przetworzonej
Mówiąc o przetworzonej żywności i odżywianiu, myślę, że ważne jest, aby zacząć od wskazania jednego problemu związanego z oznaczaniem żywności jako przetworzonej, a mianowicie, że większość żywności jest w pewnym stopniu przetworzona. Jogurt, świeżo wyciskane soki, sałatki w torebkach i myte, masła orzechowe, mleko migdałowe, hummus, batony energetyczne, olej kokosowy – wszystkie te podstawy czystego odżywiania to technicznie przetworzona żywność!
Przetwarzanie odbywa się w widmie. Niektóre produkty spożywcze są dość lekko przetworzone w łatwy do zauważenia sposób, na przykład pomidory w puszkach, pokrojone w kostkę pomidory, mrożone owoce lub masło orzechowe. Inne produkty spożywcze mogą być bardziej przetworzone, takie jak ptysie serowe (osobista faworyt) lub margaryna. Jeszcze inne jedzenie jest przygotowywane w sposób podobny do tego, który można przygotować w domu, ale pochodzi z bardzo dużej kuchni – pomyśl o zupach w puszkach, pieczywie i mrożonkach. Niektóre z tych produktów mogą zawierać konserwanty, zagęszczacze lub inne składniki, których normalnie nie masz w swojej kuchni, ale to nie znaczy, że są szkodliwe, tylko dlatego, że mają chemicznie brzmiącą nazwę. Pamiętaj, że technicznie dobra woda (H2O, inaczej tlenek diwodoru) również jest substancją chemiczną. Dodatki do żywności są dobrze przebadane pod kątem bezpieczeństwa przez FDA. Dieta nadczynność tarczycy jest wyjątkiem od tej reguły.
Jestem z pewnością otwarty na możliwość, że niektóre dodatki mają niewielkie skutki zdrowotne. Czy to możliwe, że dodatek może spowodować zakłócenia w bakteriach jelitowych? Czy dodatek może przyczynić się do zapalenia? A co z dodatkiem wpływającym na poziom glukozy we krwi w niektórych populacjach. Pewny. Ale spójrzmy na to wszystko z odpowiedniej perspektywy. Żywność to tylko jeden element zdrowia i jeśli jakiś dodatek miałby jakikolwiek znaczący wpływ na zdrowie, jestem przekonany, że badania już by to wykazały. Nie sądzę, aby stres związany z jedzeniem był szczególnie pomocny dla zdrowia, ponieważ wiemy , że ma to negatywny wpływ na zdrowie. Jeśli naprawdę jesteś zaniepokojony, myślę, że najlepsze, co możesz zrobić, to skoncentrować się na jedzeniu szerokiej gamy produktów spożywczych i kłaść nacisk na świeżą żywność, bez obsesji na jej punkcie.
Pamiętaj tylko, że kiedyś dodawali kokainę do napojów gazowanych i przeważnie wyszło nam dobrze. „Nie zapominaj, że jedzenie jest dziś bezpieczniejsze niż kiedykolwiek.
Chociaż generalnie prawdą jest, że żywność, która jest w większym stopniu przetworzona, zawiera zwykle mniej składników odżywczych niż ta, która jest mniej przetworzona, wiele produktów z czystego jedzenia uważa się za „zbyt przetworzone” w rzeczywistości bardziej moralizatorskich i marketingowych. Na przykład chipsy ziemniaczane (ziemniaki, olej i sól) są złe, ale domowe pieczone ziemniaki (ziemniaki, olej i sól) są dobre. Wędliny są złe, ale prosciutto i inne wędliny są w porządku, ponieważ bycie fantazyjnym i drogim daje przepustkę do przetwarzania. Niedrogie, „stacyjne” batony czekoladowe są złe, ale fantazyjne ciemne czekoladki są dobre. Świeży, tłoczony sok w ładnym opakowaniu jest zdrowy, podczas gdy zwykły sok w kartonie to podobno soda o smaku owocowym. Kiedy naprawdę zagłębisz się w to, jakie pokarmy są uważane za zdrowe, a które nie w czystym odżywianiu,
Dlaczego przetworzona żywność może być częścią zdrowej diety
Przetworzona żywność jest nie tylko całkiem fajna do jedzenia, ale w rzeczywistości może pomóc ci jeść zdrowiej.
Na początek istnieje wiele przetworzonej żywności, która jest wytwarzana z bogatych w składniki odżywcze pełnowartościowych składników. Pomyśl o zupach w puszkach, chili i mrożonych posiłkach. Te produkty są świetnym sposobem na zdobycie warzyw, fasoli, produktów pełnoziarnistych i białka i nie ma znaczenia, czy pochodzą z puszki, czy mrożonej tacy, czy gotują je w domu. Przed chwilą zajrzałem do mojej spiżarni i zamrażarki w poszukiwaniu kilku przykładów. Mam chili w puszkach (białko, fasola, pomidory, przyprawy itp.), tuńczyka w puszce (białko, tłuszcze omega-3, oliwa z oliwek), pilaw w pudełku (pełne ziarna), granola (pełne ziarna, orzechy, suszone owoce) i mrożonki pizza (wapń, warzywa), żeby wymienić tylko kilka.
Przetworzona żywność może być również świetnym nośnikiem produkcji. Możesz robić takie rzeczy, jak dodawanie warzyw i konserw z tuńczyka/kurczaka/fasoli do zapakowanego makaronu i sera, posypywanie pizzy warzywami (lub zestawu sałatkowego do zrobienia sałatki do pizzy – jednego z moich ulubionych szybkich posiłków na noc), mieszanie suszonych owoców i orzechów z krakersami serowymi, aby stworzyć mieszankę szlaku, dodając zioła, oliwę z oliwek i owoce do tuńczyka w puszkach lub dodając produkty i sos pomidorowy do świeżego lub mrożonego tortellini. Nawet gdy jesteśmy po drugiej stronie tej pandemii, naprawdę mądrze jest mieć pod ręką przetworzoną żywność, gdzie można szybko dodać kilka składników, aby ją dopełnić.
Innym rodzajem przetworzonej żywności, o której wiele osób zapomina, są przyprawy, takie jak sosy, dressingi do sałatek i dipy. Chłopaki, nie musicie robić tych rzeczy od zera! Sos enchilada, sos curry, marynaty w butelkach, sos barbecue i pesto można dodawać do prosto przygotowanych posiłków, aby je uatrakcyjnić i uprzyjemnić.
Nawet jeśli żywność nie ma wartości odżywczych, nadal może mieć cel. Przyjemność to wystarczający powód, aby coś zjeść! Kiedy lubię chrupki serowe, nie oczekuję błonnika ani dawki witaminy C, i to jest OK! Jedzenie może odżywiać twoją duszę i zapewniać komfort, a nie odżywianie – coś, co jest równie ważne w tych stresujących czasach, w których możesz nie mieć dostępu do innych rodzajów pociechy.