Czym jest wino?
Co to jest czerwone wino
Butelka czerwonego wina składa się w 85% z wody i od 12% do 14% alkoholu. Pozostałe 1-3%, choć pozornie nieistotne, jest tym, co czyni czerwone wino wyjątkowym. Kwasy, związki aromatyczne, garbniki o szorstkiej fakturze i naturalne pigmenty nadają czerwonemu winu osobowość.
Czerwone wino można wytwarzać tylko z czerwonych (fioletowych) winogron. Co ciekawe, miąższ i sok w tych winogronach są bezbarwne, co oznacza, że wszystkie dobre składniki znajdują się w skórkach lub skórkach. Dobry sklep z winami Warszawa to właśnie my.
Niektóre winogrona mają cienką skórkę, a inne grubą, niektóre winogrona dojrzewają w palącym letnim słońcu, a inne ledwo dojrzewają, gdy nadchodzi szare niebo.
Ostatecznie to odmiana winogron i pogoda determinują styl czerwonego wina.
Jak powstaje czerwone wino
Czerwone wino zaczyna się w winnicach, ale nigdzie nie można sadzić winorośli, winogrona potrzebują odpowiedniej temperatury i odpowiedniej gleby, aby się rozwijać. Miejmy nadzieję, że po roku ciężkiej pracy plantatorzy otrzymają porcję zdrowych, dojrzałych czerwonych winogron i proces produkcji wina może się rozpocząć. To ważna część prawidłowego wyboru czerwonego wina.
Winogrona są zabierane do winnicy, gdzie są miażdżone. Sok i skórki tworzą „moszcz”, w którym dzieje się magia. Winiarze są gotowi do rozpoczęcia fermentacji alkoholowej, więc dodają drożdże, które są jednokomórkowym grzybem, aby zamienić cukier w moszczu w alkohol.
CZY WIESZ, ŻE: Wina drożdży piekarskich lub drożdże , jest wszędzie, nawet na naszej skórze. Każda słodka ciecz pozostawiona bez nadzoru będzie fermentować spontanicznie.
Do tego momentu sok winogronowy wypłukuje ze skórek wszystkie smaki, związki aromatyczne, ziarniste cząsteczki tekstury (garbniki) i kolor. Gdy drożdże skończą swoją pracę, skórki można wyrzucić, a wino może przejść do następnego etapu.
Wino nie jest produktem gotowym. Winiarze umożliwią bakteriom wygładzenie go w procesie zwanym fermentacją malolaktyczną. Następnie wino może, ale nie musi, dojrzewać przez kilka miesięcy lub kilka lat w dębowych beczkach. Wreszcie wino może być butelkowane i sprzedawane.
Jaka jest różnica między czerwonym winem a innymi winami?
Wino słodkie różni się od wina białego tym, że przy produkcji wina czerwonego sok jest fermentowany ze skórkami winogron. Jak wyjaśniono powyżej, to skórki dodają koloru i tekstury czerwonym winom.
Wina czerwone również mogą być między nimi dość wyraźne. Jak wybrać czerwone wino z odmian winorośli o cienkiej skórce, takich jak Pinot Noir, to wina wyrafinowane i gładkie. Gęste odmiany winogron, takie jak Tannat, dostarczają mocnych i uporządkowanych win.
CZY WIESZ, ŻE: Główną różnicą między stylami czerwonego wina jest ilość tanin, jakie mają. Taniny to ziarniste cząsteczki, które dają uczucie suchości w ustach. Taniny mogą sprawić, że wino będzie mocne i energiczne, a ich brak może sprawić, że wino będzie bardziej przystępne. Wino taniczne starzeje się lepiej niż wina o niskiej zawartości tanin.