Żywienie w Cukrzycy
Żywienie w cukrzycy
Bilans węglowodanów w cukrzycy
W przypadku cukrzycy typu 1 insulina, a tym samym brak możliwości, przenika poziom cukru we krwi do komórek. Dlatego konieczne jest dostarczenie insuliny. Dostarczane dawki insuliny muszą być precyzyjnie dobrane do ilości spożytego cukru lub węglowodanów, aby osiągnąć optymalny poziom cukru we krwi i jednocześnie uniknąć hipoglikemii.
U diabetyków typu 2 występuje natomiast insulinooporność, co oznacza, że insulina własna organizmu i insulina dostarczana są mniej skuteczne niż u osób zdrowych. Samo zmniejszenie masy ciała prowadzi zatem do poprawy sytuacji metabolicznej, a zalecenia żywieniowe dla osób z nadwagą i diabetyków typu 2 są w dużej mierze identyczne.
Cukrzyca: węglowodany, tak, proszę!
Diabetycy nie muszą rezygnować z węglowodanów. Podczas gdy programy dla diabetyków nalegały na redukcję węglowodanów, obecnie obowiązują następujące zasady: zróżnicowana, zbilansowana dieta mieszana jest idealna. Najlepiej postępować zgodnie z zaleceniami piramidy żywieniowej. Przy założeniu dziennego spożycia węglowodanów od 45 do 60% całkowitej ilości energii. Aby uniknąć gwałtownych wahań poziomu cukru we krwi, należy rozłożyć je na kilka posiłków dziennie.
Proste węglowodany (takie jak cukier i biała mąka) przenikają do krwi stosunkowo szybko i mogą powodować gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Na przykład węglowodany ze słodkich napojów przenikają do krwi niezwykle szybko, podczas gdy te z warzyw „przesączają się” do krwi, że tak powiem. Jednak bardziej złożone węglowodany z produktów pełnoziarnistych muszą najpierw zostać „rozłożone”, co powoduje znacznie mniejszy, a zatem dłużej trwający wzrost poziomu cukru we krwi.
Wpływ pokarmu na poziom cukru we krwi można mierzyć za pomocą indeksu glikemicznego(GI). Wskazuje to, jak szybko węglowodany dostają się do krwi i jak wysoki jest w rezultacie poziom cukru we krwi. Węglowodany, które są trawione szybko, szybciej dostają się do krwi i dlatego szybko podnoszą poziom cukru we krwi. W żywności o niskim indeksie glikemicznym węglowodany są trawione wolniej i wolniej dostają się do krwi, więc poziom cukru we krwi pozostaje niski. Jednak inne czynniki, takie jak wiek, płeć i pokarmy, które jesz w tym samym czasie, co pokarmy bogate w węglowodany, określają wysoki wskaźnik IG. Zasadniczo produkty z cukru i białej mąki mają wyższy IG, produkty z pełnego ziarna mają niższy IG.
Cukier dawkuj mądrze
Cukier można spożywać ostrożnie, pod warunkiem, że zawsze bardzo dokładnie monitorujesz poziom cukru we krwi. Napoje zawierające cukier zwykle nie mają nic wspólnego z „ostrożnym spożywaniem cukru” i dlatego należy ich unikać. Nie zaleca się również stosowania zamienników cukru, takich jak fruktoza . Do słodzenia lepiej nadają się słodziki bez kalorii. Jeżeli potrzebujesz produktu dieta cukrzycowa od dietetyka wejdź na stronę sklepu PaniDieta.pl.
Błonnik
Żywność powinna również zawierać wystarczającą ilość błonnika . Wartość orientacyjna to około 30 gramów dziennie, więc produkty pełnoziarniste, a także owoce i warzywa są tanie. Ponadto rośliny strączkowe dobrze nadają się do zdrowego odżywiania. To zalecenie można zrealizować stosując zasadę „5 razy dziennie warzywa lub owoce” oprócz pieczywa pełnoziarnistego. To nie tylko pokrywa zapotrzebowanie na witaminy, ale także zapotrzebowanie na błonnik.
Węglowodany i terapia insulinowa
Jeśli wymagana jest terapia insulinowa, węglowodany są zwykle obliczane w jednostkach chleba (BU). Lekarz prowadzący doradza i tworzy wraz z pacjentem plan odżywiania na podstawie BE. Na szkoleniach dla diabetyków osoby dotknięte chorobą są przybliżane do składników odżywiania i interakcji między odżywianiem a terapią (insuliną).
Mądrze wybieraj tłuszcze w cukrzycy
Tłuszcze są niezbędne, ponieważ dostarczają organizmowi ważnych składników budulcowych. Dla diabetyków – tak jak dla zdrowych dorosłych – spożycie tłuszczu nie powinno przekraczać 30-35% dziennej ilości energii. Ważne jest również, aby zwracać uwagę na jakość tłuszczów , czyli spożywać jak najmniej tłuszczu zwierzęcego. Istnieją 3 różne rodzaje kwasów tłuszczowych:
- Nasycone kwasy tłuszczowe (np. W czekoladzie lub tłuszczu kokosowym)
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (np. W oliwkach, zarodkach kukurydzy lub oleju rzepakowym)
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (np. W oleju słonecznikowym lub szafranowym)
Idealne pokrycie dziennego zapotrzebowania stanowi mieszanina 10% dziennego zapotrzebowania, można również spożywać do 20% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych; tylko nienasycone kwasy tłuszczowe mają korzystny wpływ na poziom cholesterolu.
Tłuszcz nie jest niezdrowy, ale dostarcza około dwa razy więcej energii niż węglowodany czy białko – w przypadku otyłości należy zwracać uwagę na dzienne spożycie.
Spożycie białka w cukrzycy
Nic też nie przemawia przeciwko białku, pod warunkiem, że spożywasz je z umiarem i celem. Około 10 do 20% dziennej ilości energii może składać się z białka. Białko jest ważne dla struktury komórkowej, ale – jeśli jest spożywane w nadmiernych ilościach – obciąża nerki . Białko roślinne jest bardziej odpowiednie niż białko zwierzęce. Mięso należy spożywać w małych porcjach, ale nie więcej niż 2 do 3 razy w tygodniu. Niskotłuszczowe produkty mleczne lub rośliny strączkowe są dobrym źródłem białka.
Cukrzyca: ile alkoholu jest dozwolone?
Podczas spożywania alkoholu wymagane jest również poczucie proporcji. Dieta dla cukrzyka od dietetyka specjalisty nie zawiera w ogóle w sobie alkoholu. Jest bardzo bogaty w kalorie, uszkadza wątrobę , podnosi ciśnienie krwi i poziom lipidów oraz może powodować hipoglikemię, ponieważ blokuje wytwarzanie cukru przez wątrobę. Dlatego zaleca się spożywanie alkoholu wyłącznie w połączeniu z pokarmami bogatymi w węglowodany. Jednak małe ilości są nieszkodliwe – dla mężczyzn dopuszczalne jest około 20 gramów alkoholu. Odpowiada to około pół litra piwa lub mniej niż jednej ósmej wina. W przypadku kobiet wskazana jest nie więcej niż połowa tej kwoty.
Cukrzyca: unikaj otyłości
Otyłość niesie ze sobą zwiększone ryzyko cukrzycy typu 2 i odwrotnie, redukcja masy ciała może również znacząco poprawić metabolizm. Dlatego diabetycy powinni dbać o utrzymanie lub osiągnięcie prawidłowej wagi. Unikając tłuszczu i alkoholu, można zmniejszyć wagę. Przemyślana zmiana diety – w kierunku zbilansowanej diety bogatej w witaminy i błonnik – również przyczynia się do utraty wagi. To odciąża metabolizm, ponieważ insulina może lepiej wykonywać swoją pracę, a komórki lepiej reagują na insulinę. Co więcej, cukier nie może być wytwarzany tak szybko w wątrobie, a podwyższone wartości lipidów we krwi ponownie się stabilizują. Skuteczny program odchudzania idealnie uzupełnia wystarczająca ilość ćwiczeń.